Ett utmärkt samarbete
10 augusti, 2017
Human Bridges biståndssändningar möjliggörs tack vare engagemang och drivkraft från eldsjälar runt om i landet. För att få in material till sändningar ingår Human Bridge samarbetsavtal med företag eller sjukhus och Region Örebro län är ett av de landsting där avtal finns.
Hans-Inge Rosengren arbetar som medicinteknisk ingenjör på Regionservice, Medicinsk teknik på Region Örebro Län och har på olika sätt varit verksam inom området sedan 1978. Ett arbete han beskriver som ett drömjobb för just honom och som har inneburit erfarenhet på många områden inom medicinsk teknik.
-Det började med att jag hade ansvaret för all kamerautrustning som användes i vården. Jag var till exempel med när den första kameran kom för att utföra titthålsoperationer. I slutet av 80-talet var jag ordförande i nuvarande Sjunet där vi arbetade med att utveckla systemen för bild och ljud över datanätet, berättar Hans-Inge.
Sedan dess har Hans-Inge hunnit med både det ena och det andra inom området medicinsk teknik. Bland annat var han med i arbetet med att ta fram en av dagens tekniker med att kunna utföra multidisciplinära ronder, vilket innebär att allt sker på distans och via kameror som publicerar högupplösta bilder.
Tillsammans med enheterna i Örebro, Karlskoga och Lindesberg utgör Hans-Inge och hans 50-talet kollegor Medicinsk teknik i Region Örebro Län.
-Vi har samarbetat med Human Bridge i ungefär två år och är mycket nöjda med samarbetet. Det hela började egentligen med att jag fick i uppgift från ledningen att undersöka möjligheterna för att återbruka vårt utrangerade material istället för att låta det gå till destruktion och kom då i kontakt med Human Bridge. En viktig faktor när vi skulle besluta om att ingå i samarbetet var att Human Bridge både är politiskt och religiöst obundna, har verksamhet över hela världen samt att de har en stabil ekonomi, säger Hans-Inge.
Innan samarbetet inleddes rensades mycket fungerande utrustning ut som egentligen endast blivit ersatt med nyare teknik. Att återbruka istället för att slänga har blivit ett välkänt fenomen på sjukhusen i Örebro län och ryktet om att Medicinsk teknik tar hand om utrangerat material sprider sig allt mer.
-Det är kul att se att fler och fler engagerar sig och att ryktet om samarbetet skapar ringar på vattnet, säger Hans-Inge.
Själva processen i samarbetet går ofta till så att Hans-Inge får in material från avdelningarna där samarbetet redan är känt. Därefter går Hans-Inge igenom materialet för att se om det är något som går att använda i biståndssändningar eller om det är helt slut. Är det fortfarande funktionsdugligt och går att köpa reservdelar till placeras materialet i ett förråd där det får stå till dess att det är dags för Human Bridge att komma och hämta materialet.
-Vårt mål är att försöka skicka material två gånger om året.
Det känns bra att kunna vara med och bidra till både miljön och till att människor med sämre förutsättningar får tillgång till bra sjukvård. Både på ett personligt plan men också internt för sammanhållningen och vi-känslan på sjukhuset.
Under hösten deltog Human Bridge på Medicinteknikdagarna i Örebro för att sprida informationen ytterligare kring arbetet med att samla in, rekonditionera och leverera utrangerad sjukvårdsutrustning. För Region Örebro Län var det positivt att Human Bridge fanns på plats under dagarna.
-Vi var väldigt glada över att Human Bridge fanns med. Det känns positivt att fler får upp ögonen och också informeras om hur man själv kan vara med och bidra, avslutar Hans-Inge.